František Hvizda +421 908 989 920 | Anna Humbert +421 919 185 547 kredenc@mojkredenc.sk

Pohánku a výrobky z nej pripravuje majster Zdeněk Šmajstrla a jeho rodina už štyri generácie. Mechanicky lúpaná pohánka je prekvapivo svetlá, keďže nebola zničená tepelným spracovaním a obsahuje teda všetky zdraviu prínosné látky.

Zdeněk bol pôvodne učiteľ no po smrti otca prevzal rodinný mlyn, aby dokončil sľúbené objednávky a do školy sa už nevrátil.

Pohánka je prirodzene bezlepková potravina. Nepatrí medzi typické obilniny, je radená medzi rastliny rdesnovité. Pohánka je radená k obilninám pretože jej semená sú múčne a používajú sa na výrobu múky. Pohánka sama pochádza z chladných oblastí strednej Ázie, kde bola využívaná vďaka tradičnej viere, že telu dodáva silu až zahrievajúcu energiu. To bolo určite dôležité pre ťažko pracujúcich roľníkov v týchto oblastiach. Do Európy sa dostala v stredoveku.

Pohánka sa najskôr spracováva na krúpy a lámanku. Pohánkové krúpy a pohánková lámanka sú základnými surovinami pre prípravu bezlepkových jedál (prílohy, plnky, kaše, nátierky …) a sú prvými výrobkami z pohánky, z ktorých sa následným spracovaním v pohánkovej mlyne Šmajstrla získavajú ďalšie pohánkové výrobky.

Share This