Čo kredenc. dal…
Čo tak večer ponúknuť priateľom jedinečné víno,
čo tak okoreniť jedlo tento krát trošku inak,
a čo tak pochutnať si zdravo hoci aj na čokoláde…
Recepty s pohánkou sú užitočné ako prevencia kŕčových žíl!
Ak chcete z pohánky variť, musíte ju vedieť kúpiť a skladovať
Autor: EVŽENA JANOVSKÁ
Pohánka patrila do jedálnička našich babičiek, ktoré z nej vedeli pripraviť chutné jedlá. V súčasnej dobe sa objavuje na pultoch obchodov, čo je dobre. Pohánka obsahuje veľa cenných látok pre naše telo, vďaka obsahu rutínu je výbornou prevenciou kŕčových žíl. Medzi ďalšie výhody pohánky patrí ľahká stráviteľnosť a malé množstvo kalórií. Pohánka neobsahuje lepok, čo ocenia všetci, ktorí musia držať bezlepkovú diétu. Mnohí z nás ale nevedia, ako pripraviť z pohánky chutné jedlá. Poradíme vám, ako na to.

Pohánku nájdeme v regáloch hypermarketov alebo v obchodoch zdravej výživy. Môžeme kúpiť buď lúpanú pohánku vo forme krúp v sáčkoch po 0,5 kg alebo drvenú pohánku pod názvom pohánka lámanka. Kúpiť možno aj pohánkovú krupicu a pohánkovú múku. Záleží na tom, čo chceme z pohánky uvariť. Pohánku alebo pohánkovú múku a pohánkovú krupicu skladuje v uzavretej nádobe alebo v papierovom vrecúšku na chladnom a tmavom mieste maximálne do jedného roka.
Pohánka má v kuchyni široké použitie
Pohánku je možné použiť všade tam, kde sa používajú obilniny alebo múka. Možno ju použiť nielen na prípravu kaší, ale aj na prípravu nákypov, do polievok, ako prílohu k mäsu, rybám, do mletých mas, do zeleninových pokrmov. Pohánkovú múku, pohánkovú krupicu možné použiť rovnakým spôsobom ako pšeničnú múku a krupicu. Palacinky, lievance, buchty, bábovka, dezerty z pohánkovej múky sú veľmi chutné.
Vyskúšajte recepty z pohánky vo forme krúp
Pohánková polievka s rukolou (1 porcia)
- 15 g pohánky
- 10 ml (1 polievková lyžica) oleja
- 10 g cibule
- 10 g mrkvy
- 10 g zeleru
- 10 g petržlenu
- soľ, čierne korenie
- rukola
Pohánku vyperieme v studenej vode a necháme odkvapkať. Mrkvu, zeler, petržlen očistíme a nahrubo nastrúhame. Olúpanú cibuľu nasekáme najemno, cesnak olúpeme a vymiešame. Rukolu umyjeme a necháme osušiť. Mrkvu, zeler, petržlen zalejeme vodou a varíme na miernom ohni cca 45 minút, a potom precedíme, vznikne nám vývar. Na oleji orestujeme vypranú pohánku, zalejeme vodou, povaríme cca 3 minúty, potom ju zakryjeme pokrievkou, odstavíme z platne a necháme cca 25 minút napučať. K mäkkej pohánke prilejeme vývar, pridáme najemno nasekanú cibuľu, pretlačený cesnak, dochutíme soľou a korením a prehrejeme. Do hotovej polievky vmiešame rukolu a ihneď podávame.


Blog
Už sa to pre vás chystá…
Pohánka od Šmajstrla
Pohánku a výrobky z nej pripravuje majster Zdeněk Šmajstrla a jeho rodina už štyri generácie. Mechanicky lúpaná pohánka je prekvapivo svetlá, keďže nebola zničená tepelným spracovaním a obsahuje teda všetky zdraviu prínosné látky. Zdeněk bol pôvodne učiteľ...
Ovocňák – čistý jablkový mušt
Myšlienka produkovať čistý ovocný mušt vznikla v českej rodinnej firme už v roku 2011, ako reakcia na nedostatok českých kvalitných produktov a na znehodnocovanie mena výrobcov kvalitných surovín a produktov v poľnohospodárskej prvovýrobe. Zároveň so...
Pálava čo nepáli
Na úpätí pálavských vrchov v malebných Bavoroch neďaleko moravského Mikulova pestuje rodina Staškových jedinečné hrozná, ktoré sú ručne zberané a z ktorých vinár Patrik Staško tvorí znamenité vína. Vôňa tohto jedinečného vína je kvetinová, jeho farba jemne...