Frenštát pod Radhoštěm, Česká republika
MLYN ŠMAJSTRLA
Pohánka od Šmajstrla
Pohánku a výrobky z nej pripravuje majster Zdeněk Šmajstrla a jeho rodina už štyri generácie. Mechanicky lúpaná pohánka je prekvapivo svetlá, keďže nebola zničená tepelným spracovaním a obsahuje teda všetky zdraviu prínosné látky.
Zdeněk bol pôvodne učiteľ no po smrti otca prevzal rodinný mlyn, aby dokončil sľúbené objednávky a do školy sa už nevrátil.
Pohánka je prirodzene bezlepková potravina. Nepatrí medzi typické obilniny, je radená medzi rastliny rdesnovité. Dôvodom toho, prečo je k obilninám radená, je to, že jej semená sú múčne a používajú sa na výrobu múky. Pohánka sama pochádza z chladných oblastí strednej Ázie, kde bola využívaná aj z toho dôvodu, že sa tradične verilo, že telu dodáva silnú až zahrievajúce energiu. Toto bolo určite dôležité pre ťažko pracujúcich roľníkov v týchto oblastiach. Do Európy sa dostala v stredoveku.
Pohánka sa najskôr spracováva na krúpy a lámanku. Pohánka krúpa a pohánka lámanka sú základnými surovinami pre prípravu bezlepkových jedál (prílohy, plnky, kaše, nátierky …) a sú prvými výrobky z pohánky, z ktorých sa následným spracovaním v pohánkovej mlyne Šmajstrla získavajú ďalšie pohánkové výrobky.